Logo 220v
DOMU MATIKA A FYZIKA RECEPTY FOTKY VŠEMOŽNÉ ROZLIČNOSTI LINX ŠACHY HUDBA Left menu

۞  Irish stew - irské dušené maso  (pomalý hrnec)

Ballymaloe", „stobhach gaelach"

 

 

  • 1 kg masa bez kostí, jako na guláš nakrájeného. Záleží jen na vás co to bude - ovečka nebo kravička

  • 2 kg brambor, oškrábaných a nakrájených na kostky asi 2,5 cm

  • 3 velké mrkve, taky očištěné a nakrájené jako brambory

  • 3 řapíky celeru, samozřejmě můžete použít kořen.

  • 2 cibule, na plátky nakrájené, nebo nadrobno, jak je libo, pak můžete vynechat pórek

  • 3 velké pórky, jen bílá část, na tenko nakrájené.

  • 2 stroužky česneku,

  • ½ litru hovězího vývaru (nebo plechovka Guiness, 0,3 l + stejně vývaru)

  • 2 lžičky tymiánu, lžička soli, lžička pepře, 2 bobkové listy

  • ¾ hrnku vypeckovaných sušených švestek, drobně pokrájených

  • ¼ hrnku petrželky, nakonec na posypání.

 

Nic ze surovin se předem neopéká, ani maso, vše krom švestek se prostě nahází do hrnce. Vaří se zvooooolna, jak už na to je pomalý hrnec stavěný, na nízkou teplotu (low), 8 hodin, nebo až je maso na vidličku měkké. Pokud ho budete vařit v normálním hrnci, dusí se samozřejmě pod pokličkou. Švestky přidejte až tak dvě hodiny před koncem vaření (½ v normálním hrnci).

 

K tomu se tradičně jí irský chléb ze sody.

 

۞  Klasický irský hrnec

 

Irish stew je národní jídlo připomínající kotlíkový guláš, hustou polévku nebo německý eintopf.

 

1 kg vykostěného očištěného jehněčího plecka nebo krkovice (kosti a odřezky použijete na vývar)

600 g moučných brambor

600 g pevných salátových brambor

1 kg mrkve

2 cibule

1 snítku tymiánu (nebo špetku sušeného)

sůl a pepř

sekanou pažitku na ozdobu

 

Na vývar:

asi 1/2 kg jehněčích kostí

1 velkou mrkev

1 cibuli

1/2 řapíku celeru nebo

kousek bulvy, nakrájené

1 bobkový list

1 snítku tymiánu (nebo

špetku sušeného)

pár snítek petrželky

6 kuliček černého pepře

1 lžičku soli

 

 

Doba přípravy: 60 minut

Vaření vývaru: 2,5 hodiny

 

Příprava

1. Uvařte vývar. Kosti, očištěnou nakrájenou zeleninu, petrželku, tymián, koření a lžičku soli zalijte ve velkém silnostěnném hrnci asi třemi litry vody. Uveďte do varu, zmírněte plamen a nechte směs bez pokličky mírně bublat zhruba dvě hodiny.

 

2. Vývar teď přeceďte přes jemné síto. Tekutinu bez kostí a zeleniny vraťte do hrnce, uveďte znovu do varu a nechte mírným varem odpařovat, abyste získali něco přes litr silného vývaru.

 

3. Maso nakrájejte je na kostky. Cibuli nakrájejte na plátky, mrkev na menší kousky. Brambory oloupejte (nepomíchejte oba druhy) a nakrájejte podobně jako maso. Dejte je zvlášť do misek s vodou.

 

4. Kousky masa dejte do velkého hrnce, zalijte koncentrovaným vývarem, uveďte do varu a seberte pěnu z povrchu. Stáhněte plamen a deset minut mírně vařte.

 

5. Teď přidejte moučné brambory mrkev a kroužky cibule. Důkladně osolte a opepřete, mírným varem vařte ještě pět minut za občasného promíchání.

 

6. Přidejte slité pevné brambory a tymián. Mírně vařte zhruba 15–20 minut, až je maso křehké. Stáhněte z ohně (nemíchejte) a zakryté nechte čtvrt hodiny stát. Dokořeňte, dosolte a podávejte.

 

Tradičně se Irish stew připravoval z kůzlečího masa a puristé do něj nepřidávají ani mrkev. Nicméně častěji používané jehněčí se někdy nahrazuje telecím či hovězím.

Nejlepší je vařit den předem.